Air Rebusan Epal Hijau Ini Boleh Diamalkan Untuk Wanita Yang Dah Rasa Sakit Lutut

Orang perempuan masuk umur 40 tahun saja ramai yang mengadu sakit lutut malah ada yang alami masalah ini lebih awal dari usia ini.

Dulu memang sakit lutut sinonim dengan orang tua tapi nampaknya sekarang tak lagi.

Selalu bila kita mengadu sakit lutut pada rakan ada yang ketawa, maklumlah sakit orang tua tapi hakikatnya masalah ini memang mengganggu aktiviti seharian. Nak solat, naik tangga kadang-kadang nak luruskan kaki selepas duduk pun terasa sakit.

Memahami masalah kaum wanita ini Puan Habibah Badar Bajrai yang memang terkenal dengan perkongsian petua dan air rebusan telah berkongsi satu ramuan yang menurutnya berkesan untuk menyelesaikan masalah sakit lutut selain masalah sakit sendi terutama kalangan wanita.

Boleh juga disediakan pada orang tua kita yang turut hadapi masalah yang sama. Siapa yang hadapi masalah sakit lutut bolehlah cuba!

Rupanya ramai sangat yang ada #sakit_lutut. Dah tak kira umur lagi dah. Ni kak Bib share RESEPI LUTUT POWER yang memang khas untuk sesiapa yang ada masalah lutut.

Resepi ni memang berkesan tau. Tukang ubat yang ajar Kak Bib bagi tau, ni resepi orang lama yang memang popular. Sapa yang dah tau takpe. Yang lom tau, boleh cuba ok!

RESEPI LUTUT KEMBALI POWER

Bahan air rebusan:

  • 2 biji Apple hijau potong dadu
  • 4-5 batang serai di ketuk (Kalau besar guna 3 cukup)
  • 1 batang Kayu Manis Ceylon patah patah kan (kalau yang gemuk, guna 1/2)
  • 5 gelas air

Cara membuat:

  1. Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air. Minum time suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu.
  2. Apple tu boleh kunyah jek. Sapa rajin, nak blend pun boleh. Tapi serai ngan Kayu Manis Ceylon tu sila letak tepi ok. Tak payah kunyah. Khasiat dia dah keluar.

Kenapa air ni power?

  • Apple, serai dan Kayu Manis memang anti inflammation. Tiga tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab tu ramai yang berkesan bila minum air ni.
  • Kulit Apple nak kena buang ke tak?
  • Tak payah. Cuci bersih dan rebus skali ngan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant. Rugi ler kalau buang khenn!
  • Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ni. Nanti darah jadi terlalu rendah lak.

Sumber: Habibah Badar Bajrai

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom like page kami di fb juga @diari dunia

Sumber: vanillakismis